Razvoj IT projekata – zašto je potrebno toliko planiranja, analiza i poštivanja procesa?

U trenutku kada mi se javila ideja za ovaj članak, u glavi mi se kao inspiracija vrtila 101 problematika koja se javlja u komunikaciji jednog standardnog kupca informatičke usluge i IT tvrtke. Bilo da se radi usluzi poput izrade web stranica, internet marketinga ili razvoju poslovnih aplikacija i sustava, problematika je u 95% slučajeva ista.

Iako se osobno bavim zadnjim nevedenim tj. razvojem sustava pokušat ću obuhvatiti sve zajedničke situacije i probleme.

 

Gdje se javlja problem?

Ključan problem jest neshvaćanje klijenata o kakvoj specifičnoj branši se tu radi (nikako ne omalovažavajući ostale). Vrlo velika većina te populacije nažalost još uvijek nosi percepciju da se većina stvari odradi u trenu, vrlo vjerojatno povedena svakodnevnom evolucijom Interneta. Naravno, stvarnost i realnost je sasvim drugačija. Čak štoviše, iz dana u dan projekti su sve kompliciraniji, te je potreban sve veći broj stručnjaka za njihovo kvalitetno stvaranje. Sama branša se u zadnjih par godina dosta segmentirala, krenuvši od dizajnera, programera, administratora, community managementa itd… Sa time dolazimo do činjenice da programiranje nije gotov proizvod, već usluga koja je za svakog klijenta drugačija – ovisna o njegovim zahtjevima i željama.

Kao posljedica takvog (ne)shvaćanja i osnovne ne informiranosti klijenata, puno puta dolazi do određenog nepovjerenja prema IT tvrtkama. Najčešći primjer takvih “konflikata” se krije u onom novčanom dijelu projekta, tj. probijanju budgeta stalnim mijenjanjem klijentovih zahtjeva. Nakon što je već sve definirano i većina projekta odrađena, klijent nailazi na dodatne ideje kako web stranicu ili aplikaciju poboljšati na način: “eh, samo još ovo bi mogli ovako napraviti”. I tu nikada nema problema, jer IT tvrtke uvijek žele da svoje projekte podižu na jednu višu razinu i da ih nadograđuju. Problem nastaje kada se ti dodatni zahtjevi realno obračunaju kao nečije utrošeno vrijeme i angažman. Tada klijent ponekada dobije dojam da mu se nešto zaračunava, što se “podrazumjevalo” da spada u prvobitnu cijenu.

 

Najbanalnija vrlo slična situacija iz svakodnevnog života jest kada stojite na blagajni u dučanu sa npr. kruhom, mlijekom i još par svakodnevnih namirnica. Nakon što blagajnica sve naplati, odjednom zaželite još par stvar, te npr. čokoladu za svoje dijete. Hm, da li u tom trenutku pitate blagajnicu da li čokolada ulazi u onu već zaračunatu kompletnu cijenu? Naravno da ne.

 

Kako riješiti taj problem?

Usluga izrade web stranice ili web aplikacije i sustava nije gotov proizvod, već usluga koja varira od klijenta do klijenta, od projekta do projekta. Varira, po veličini, namjeni i korištenju, vremenu izrade, te po samoj krajnjoj cijeni. U tim uslugama jednostavno je teško definirati neke fiksne cijene, jer se jednostavno mi svakom klijentu prilagođavamo zasebno i ovisno o njegovim zahtjevima. Jedino na taj način možemo u svakom novom projektu dolaziti do novih, boljih i inoativnijih rješenja!

 

U članku “U samo 3 koraka do vlastite web stranice ili aplikacije”  pišemo detaljnije tome kako riješiti ovaj problem, te koje stvaro svaki klijent mora znati o svojem IT projektu!

Matija Božičević

Software developer sa dugogodišnjim iskustvom u programiranju web i desktop aplikacija na Microsoft .NET platformi. Web razvojem se bavi od 2003. godine, a zanat je ispekao u kreiranju brojnih poslovnih sustava, portala, web shopova sa kartičnim plaćanjem, te web stranica.

More Posts - Website - Twitter

Komentar na “Razvoj IT projekata – zašto je potrebno toliko planiranja, analiza i poštivanja procesa?”

  1. Napokon netko da kaže neku pametnu. Pozivam te prigodom toga da dodeš malo na moj sajtic :)

Ostavi komentar