U samo 3 koraka do vlastite web stranice ili aplikacije!

U prethodnom članku sam pisao o samoj složenosti razvoja IT projekata (web stranica, aplikacija…), te određenim problemima koji se znaju pojaviti na relaciji naručioc (VI) – izvršitelj (informatička tvrtka – MI) u realizaciji tih projekata. Samo neki od problema koje sam navodio su: nedefiniranost projekta od strane naručioca, cilj projekta – što klijent želi postići sa novom web stranicom ili poslovnom aplikacijom, te budget koji je u početku razvoja malo koji klijent definira, a kamoli da iskomunicira sa izvršiteljem.

 

Nebrojeno puta sam se susretao sa upitima doslovce poput “Kolika je cijena webshopa?” ili “Kolika je cijena aukcijskog sitea, ali da nema ‘ovo’, a ima ‘ovo’…?” Pitanja su ekvivalentna situaciji u kojoj ulazite u auto salon, koji ima izloženo 20-ak automobila, te upitate “Koja je cijena auta?”, bez prethodnog definiranja da li vas zanima manji gradski auto ili kojim slučajem Hummer, a kamoli ostale sitnice karakteristike?
Naravno i jedan i drugi su kvalitetni, te će vam itekako poslužit, ali jednostavno oni možda nisu pravi izbor u omjeru onoga što vama treba i cijene koje ste spremni odvojiti. Tražiti od prodavača Hummera za cijenu malog gradskog auta, naravno rezultira malim podsmjehom i zbunjenošću prodavača, ali u IT tvrtkama to je svakidašnja pojava. :)

 

Rješenje ovog problem je vrlo jednostavno, te zahtijeva od vaše strane (strane klijenta) malo vremena i promišljanja o svojem projektu kojega želite realizirati. Sve što trebate znati jest ODGOVORE na slijedeća pitanja:

 

1.) Što točno želite?

Vi morate znati što točno želite i što vama treba! Iako samo pitanje djeluje banalano i jednostavno, to je jedno od najtežih u svakom projektu. Npr. ukoliko trebate:

 • web stranicu
  - prosurfajte Internetom i pronađite neke stranice koje su najbliže onome što elite, tj. one koje vas inspiriraju
  - ukoliko imate neke svoje ideje (a one su uvijek dobro došle), stavite ih na papir, proanalizirajte par dana i vidite da li ikako možete ikako još unaprijediti. Profesionalan dizajner i programer će vam uvijek izaći u susret i predložiti ono bolje rješenje za vas, pa tako i jeftinije ukoliko vam taj dio igra veliku ulogu, ali vi morate znati što točno želite od web stranice.
  Napravite nešto što nema vaša konkurencija! Nešto što će biti zanimljivo posjetiteljima! (napomena: prognoze, satovi i vicevi, vjerujte mi – nisu privlačni! :) Osim naravno ako baš želite raditi portal specijaliziran za tu tematiku) Ovdje je vrlo važno da prenesete svojim dizajnerima i developerima vaše želje, jer o toj komunikaciji će uveliko ovisiti daljnje napredovanje projekta.
 • poslovnu web aplikaciju
  - stavite svoje poslovanje, procese poslovanja ili samo onaj dio koji želite pratiti – na papir!
  - što sve želite da vaša aplikacija prati? Da li samo neke podatke? Da li želite te podatke povezati sa još nekim stavkama Vašega poslovanja?
  - zapišite u natuknicama sve segmente koji vam prođu u tom trenutku kroz misli! Ostavite ideju zapisanu jedno vrijeme, te se nakon toga vratite i vidite da li ste baš sve naveli što želite pratiti? Sigurno će Vam se desiti da u prvom mahu niste zapisali poneke stvari koje su Vam sada krucijalne.

 

2.) Koji je cilj projekta? (web stranice, poslovne aplikacije, itd…)

Nakon što ste proanalizirali 1. pitanje, ovo je drugo najvažnije i najteže. Koji je cilj tog projekta?

Ako je cilj web stranice staviti čisto neke informacije na web, OK. To su vaše želje i ono što želite napraviti. Ukoliko želite napraviti nešto više od svoje web stranice, proanalizirajte kakva je trenutna posječenost web stranice. Saznajte koji dio web stranice ne zaokuplja dovoljno pažnje kod posjetitelja, te na koji način poboljšati odaziv posjetitelja na marketinške poruke. Ukoliko nailazite na problem u novim idejama, uvijek možete angažirati marketinšku tvrtku da vam pomogne u tom segmentu poboljšanja samog dojma o vašoj tvrtci.

Ukoliko se radi o poslovnoj aplikaciji, proanalizirajte što je cilj zapravo te aplikacije? Ubrzati poslovanje? Pratiti procese poslovanja? Poboljšati komunikaciju sa svojim suradnicima i ostalim tvrtkama? Svaki projekt mora u konačnici imati kao svoj cilj određeno poboljšanje da bi bio isplativ!

 

3.) Budget

Ovdje se uvijek lome koplja, a zapravo je ova stavka najjednostavnija. Mislite da nije tako?
Vi kao kupac u svakom trenu znate koliko ste spremni odvojiti za određeni proizvod ili uslugu.

Primjeri iz stvarnoga života:

 • #1: kupnja automobila - vi u svakom trenutku znate koliki iznos ste spremni izdvojiti za koji auto! Točno znate što želite i koliko ste to spremni platiti. Naravno, automobil se može kupit sa baznim izdanjem bez dodatne opreme i on ima standardnu cijenu, a ako želimo kupit taj isti auto i sa dodatnom opremom cijena će rasti i određeni iznos će zavisiti od količine, vrste i kvalitete dodatne opreme koje želimo da dobijemo uz taj automobil.
 • #2: shopping - u svakom trenutku znate koliko ste spremni izdvoji za određeni komad odjeće i obuća. Svjesni ste koji dućani i butici vam odgovaraju ovisno o vašim potrebama i naravno cijenovno.
 • #3: opremanje stana - u svakom trenutku baratate budgetom koji vam stoji na raspolaganju. Ukoliko možda podižete kredit, u banci opet dogovarate TOČAN iznos kredita.

Budget je važno definirati i iskomunicirati!

Ovdje nije od velike važnosti da definirate točno koliko želite odvojiti, već da si date neke okvirne smjernice u kojemu će se tvrtka koja vam izrađuje ponudu, znati kretati i predlagati određene izmjene ili poboljšanja.

Ovdje budite spremni na moguća odstupanja od nekih već definiranih cijena, ukoliko su se Vaši zahtjevi u finalizaciji projekta mijenjali. Odstupanja se mogu kretati prema sniženju cijene, ili dodatnim izdacima prema obračunu utrošenog vremena dizajnera i programera. Ukoliko ne želite da Vas zateknu takve situacije, najbolji lijek je da sami definirate što detaljnije što zapravo želite! Tu se opet vraćamo na onu 1. stavku. Ukoliko Vam cijena u velikoj mjeri odstupa od već definirane, raspitajte se kod Vašeg tima da Vam objasne zašto je došlo do promjene u cijenu. To je Vaš trošak i Vi imate pravo znati što plačate!

Usluga izrade web stranice ili web aplikacije i sustava nije gotov proizvod, već usluga koja varira od klijenta do klijenta, od projekta do projekta. Varira, po veličini, namjeni i korištenju, vremenu izrade, te po samoj krajnjoj cijeni. U tim uslugama jednostavno je teško definirati neke fiksne cijene, jer se jednostavno mi svakom klijentu prilagođavamo zasebno i ovisno o njegovim zahtjevima. Jedino na taj način možemo u svakom novom projektu dolaziti do novih, boljih i inoativnijih rješenja!

Matija Božičević

Software developer sa dugogodišnjim iskustvom u programiranju web i desktop aplikacija na Microsoft .NET platformi. Web razvojem se bavi od 2003. godine, a zanat je ispekao u kreiranju brojnih poslovnih sustava, portala, web shopova sa kartičnim plaćanjem, te web stranica.

More Posts - Website - Twitter

Ostavi komentar