Šta i koliko znači lajkati na FB-u, i poređenje sa stvarnim društvenim životom?!

Osim što se obično lajkuje na raznorazne “gluposti” , postoji potreba da se objasni razlog lajkanja i na ono što ne spada u domen “gluposti” :)

Lajkati na Facebook-u znači i pokazati poštivanje ili zahvalnost za ono što je netko objavio. Ako ne lajkate dugo vremena na objave određenih prijatelja, postavlja se pitanje: da li ste povezani sa ljudima koje želite za prijatelje i ne čudite se ako vas potajno isključe za liste prijatelja!

Paralela u stvarnom životu bi bila sljedeća:
Nalazit se u društvu ljudi koji pričaju o onome što se vama ne sviđa, ili pak da vi pričate svoje priče i želite da vas oni slušaju i potvrđivaju a dok vi njih ne slušate pažljivo niti im potvrđivate ono što pričaju?!

Pa se postavlja pitanje: koliko bi bili omiljeni ili dobrodošli u društvu u kojem ne potvrđivate ono što pričaju ili samo želite da se vas sluša i potvrđiva ono što pričate?!

Vjerujem da bi bili vrlo brzo izolirani ili izopćeni na indirektan ili direktan način !

Naravno, proveo sam jedno malo istraživanje:
Pozvao osobu na razgovor u “četiri oka” koja mi je prijatelj na FB (mada smo se i u stvarnom životu onako površno poznavali).

Započela je određena testna tema, vodili smo aktivni razgovor.

Nakon što je konverzacija završila, donio sam jedinstven zaključak: ta osoba se ponašala veoma slično kao na FB-u, nije potvrđivala moje zaključke, nije pažljivo pratila temu, bila je fokusirana samo na sebe, nije se osjetilo prijateljsko ozračje nego čisto “natezanje” tj. neprirodno navođenje mene da nju potvrdim a konstantno zanemarivanje mojeg mišljenja.

Dragi, čitaoci:
Pozivam i vas da sprovedete jedno takvo slično istraživanje
i shvatit ćete koliko virtualne društvene mreže imaju dosta toga zajedničkog sa off-line (stvarnim) društvenim zajednicama

Izvor: www.dariokrestalica.info

 

Dario Kreštalica

Specijalnost: e-Poslovanje, Web Projekti i Društvene Mreže. Glavni urednik na “NETOLOGIJA.ORG”. Osnivač “Virtualne Privredne Komore B-Region” (www.index-map.com). Web Project Manager, korporativni Bloger i Community Manager za klijente kompanije "MULTISOFTING.com"

More Posts - Website - Twitter - Facebook

Komentar na “Šta i koliko znači lajkati na FB-u, i poređenje sa stvarnim društvenim životom?!”

  1. Dino Krstulović says:

    Obično kad nešto lajkam, ostavim i komentar, jer like nije samo klik mišem i to je to… na FB se uglavnom dopisujem sa onima koji nisu u mom gradu, a sa ostalima se se ionako viđam ‘face to face’ :0)

Ostavi komentar