Što je Internet Poslovanje ?!

Iako ste možda čuli što je Internet poslovanje, sigurno ima barem nešto što vam nije potpuno jasno.

Naravno, nitko nije sveznajući ali trebamo ovladati osnovama da bi bili u mogućnosti jasno razlučiti da li je Internet poslovanje za nas ili ne!

Pa idemo redom: …

Što je Internet Poslovanje?!

Ukratko rečeno, to je korištenje Interneta u poslovne svrhe bilo to djelomično ili potpuno.

U današnje vrijeme malo tko da nije koristio barem E-mail u poslovne svrhe, a kako odmiče vrijeme sve češće se koristi Internet u marketinške i napredne komunikacijske svrhe.

Kako sam gore spomenuo u toku poslovanja Internet možemo koristiti djelomično ili potpuno. Djelomično korištenje je daleko raširenije s obzirom na samu prirodu poslovanja pojedini firmi, a dok je potpuno korištenje moguće samo kod specifičnih poslova koji su u biti većinom proizvodi ili usluge informacijskog tipa.

Šta bi to značilo djelomično koristiti Internet u praksi?!

Evo par primjera:

  • Firma (tvrtka) se bavi proizvodnjom auta, i ona će sigurno svoje poslovanje bazirati na dva načina: off-line i online. Off-line način je onaj tradicionalni tj. poslovanje kao i svi ostali bez korištenja Interneta, a dok ON-line je način poslovanja preko Interneta. Ova firma najvjerojatnije će koristiti Internet za svoje marketinške aktivnosti ili čak prodavati automobile preko web shop-a, a ostale poslovne procese kao npr. proizvodnju automobila će raditi off-line u svojim pogonima.
  • Uslužna djelatnost poput hotela, motela, …i sl. će najvjerojatnije koristiti Internet za marketinške i komunikacijske aktivnosti, posebno ako se radi sa inozemnim klijentima jer se postiže jako velika ušteda naspram tradicionalnog načina.
  • Bankarske usluge se danas većinom koriste preko Interneta mada još uvijek postoji onaj tradicionalni, a i sve transakcije unutar poslovnica se vrše preko Interneta tj. VPN mreža. Tako ako imate sumnje u Internet poslovanje sigurno će vam Banke dati dokaz i primjer pouzdanosti poslovanja preko Internet-a.

Dok, potpuno poslovanje preko Interneta je još rijetkost ipak je moguće ako vam to dozvoljava sama priroda poslovanja. Evo nekih primjera:

  • Pružanje savjetničkih usluga preko Interneta
  • Prodaja informacijskih proizvoda preko Interneta, npr. prodaja računalnih programa (aplikacija), video igara, knjiga, …
Napomena: pod pojmom “potpuno poslovanje preko Interneta”, mislim kad firma obavlja oko 90% svojih poslovnih aktivnosti preko Interneta. Da se razumijemo, niti jedna normalna firma ne može poslovanje vršiti preko interneta u procentu 100% .

 

Bitno je da svaki poduzetnik ili firma u cjelini razmotri svoje mogućnosti i ciljeve prije nego se upusti u poslovanje preko Interneta, ali svakako i nedvojbeno je da ova vrsta poslovanja donosi velike uštede na više polja uz uvijet da se nastupi krajnje planski i ozbiljno.

 

Dario Kreštalica

Specijalnost: e-Poslovanje, Web Projekti i Društvene Mreže. Glavni urednik na “NETOLOGIJA.ORG”. Osnivač “Virtualne Privredne Komore B-Region” (www.index-map.com). Web Project Manager, korporativni Bloger i Community Manager za klijente kompanije "MULTISOFTING.com"

More Posts - Website - Twitter - Facebook

Ostavi komentar