Velike tajne malog kalkulatora !

U svetu se digitron odomaćio i kao sredstvo univerzalne konverzacije, nešto poput zaboravljenog esperanta. Naime, kad god trgovac ne razume vaš jezik, a ni vi njegov, poturanje (displeja) digitrona pod nos, sa jednoznačno ispisanom cifrom, pouzdano otklanja sve nesporazume. Jezik brojeva razumljiv je svuda u svetu.

Virtuelni klon ove spravice za računanje, pored beležnice (Notepad), jedan je od programa koji retko dobija nove opcije, izlaskom novih verzija Windowsa. Da ovo pravilo ima izuzetke, potvrđuje upravo unapređeno izdanje kalkulatora (calculator) u Windowsu 7. Možda se već pitate šta bi tu uopšte moglo da se izmisli (osim da negde u uglu piše “Made in China“, recimo), ali niste u pravu. Stvari oko kojih se često mučimo, kao što su konverzije jedinica, broj dana između dva datuma, potrošnja goriva, opsednutost težinom ili predračuni za lizing, kredit, samo su neke od sitnica sa poduže liste mogućnosti (features list) novog digitrona. U ovom Supertezinom tutorijalu, otkrićemo vam kako da olakšate svakodnevne susrete za brojevima i njihovom potrebom za stalnom međusobnom interakcijom.calc1

Pokretanje kalkulatora izvodi se na mnogo načina, a Superteza bira provereno dobar: pokrenite meni Start (Start menu), a zatim u polje Search for programs and files, upišite reč calc (kod tačke 1). Veoma brzo, Windows 7 će vas nagraditi linkom na Calculator (kod tačke 2), u listi pod nazivom Programs (programi). Kliknite na pomenuti naslov levim tasterom miša.

Pogodnosti beleženja istorije (History) računanja

calc2

Uveravam vas da kalkulator izgleda dobro, te je na gornjoj slici ta podrazumevana lepota interfejsa odmah zaklonjena sadržajem menija View (pogled), koji se pokrenuo klikom na levi taster miša (kod tačke 1). Od prve četiri stavke, Scientific, Programmer i Statistics odnose se na vrste kalkulatora namenjenih stručnjacima i istraživačima, dok običnim korisnicima (nama, smrtnicima), najviše odgovara standardni izgled (Standard). Ako levim tasterom miša kliknete na stavku  History (kod tačke 2), kalkulator će pamtiti sve vaše unose brojeva kao i rezultata (a koji se naknadno mogu i menjati).

calc3

Biografski režim History, prati sve korake u računici, uključujući rezultate. Ovo je zaista značajno, ako kasnije budete želeli da odštampate vaš (ne-fiskalni) računčić. Ne, nisu uveli mogućnost štampe direktno iz kalkulatora, uskoro ćemo razrešiti ovu misteriju.

calc3a

Klikom na meni Edit (uredi; kod tačke 1), levim tasterom miša, izaberite stavku History (kod tačke 2), a potom, u podmeniju, pritisnite na  Copy History (kopiraj istoriju; kod tačke 3).

calc3b

Pošto je sva istorija računanja kopirana u memoriju, sada je po želji možemo proslediti nekom programu koji ume da barata sa tekstovima. Supertezin izbor je svakako, Notepad. Klikom na desni taster miša, bilo gde unutar beležnice (Notepad), iniciraćete iskačući meni (pop-up menu) iz koga birate stavku Paste (nalepi), ovaj put levim tasterom miša. Centralna bela površina Notepada biće sada uprljana brojevima iz kalkulatora, koje po potrebi, možete odštampati.

Konverzija jedinica (u dvojke:))

calc4

Analizirajući sadržaj menija View, stigli smo do Digit grouping (grupisanje brojki – odvajanje hiljada, stotina i ostalih kusura) gde nećemo gubiti vreme, ali ćemo odmah skočiti sa Basic (osnove postavke) na konverziju jedinica (Unit conversion). Kliknete li na ovu stavku kod tačke 2, kalkulator će svoj (lep) izgled proširiti (u još lepši).

calc5

Select the type of unit you want to convert (izaberite tip jedinica koje želite da konvertujete), predlaže kalkulator. Budite ljubazni pa iz padajuće liste (kod tačke 1), izaberite oblast jedinica za pretvaranje. Na rasplaganju su konverzije uglova (angle), zatim jedinica površine (area), dužine (length), pritiska (pressure),  itd. U slučaju sa slike, saznali smo zaista zanimljiv podatak: ako vam prijatelj iz Amerike kaže da se kuva na 80 stepeni farenhajta, lako ćete ga uhvatiti u laži, budući da konvertor iz farenhajta (From; tačka 2) u celzijuse (To; tačka 3), kaže da je u pitanju tričavih (i vrlo podnošljivih) 26,6 stepeni celzijusa.

calc6

Ako spadate u ponosne vlasnike vitkog tela, dobro je znati konverziju u druge jedinice mase. Kada o težini raspravljate sa osobom kojoj dobro stoji višak kilograma, vaš sagovornik će vas lakše razumeti ako mu svoju telesnu masu iskažete, recimo u funtama (pounds).

Snalaženje kalkulatora u vremenu

calc7

I po ko zna koji put, gledamo meni View (pokrenut klikom na View, kod tačke 1). Ali, sada sa fokusom na stavku Date Calculation (obračun datuma), koji aktivirate klikom na levi taster miša.

calc8

Vidite da je iz padajuće liste (kod tačke 1) izabrana stavka Calculate the difference between two dates (izračunaj razliku između dva datuma). Dakle, na vama je da iz dva kalendara izaberete bliži (tačka 2, kod oznake From) i dalji datum (tačka 3, kod oznake To). Klikom na dugme Calculate (izračunaj; kod tačke 4) levim tasterom miša, kalkulator će vam isporučiti traženu razliku u godinama, mesecima i danima, kao i preciznim brojem dana (polje ispod naslova Difference (Days)). Tako, recimo, lako možete izračunavati dane do srebrne, zlatne i platinaste svadbe (mada verujem da će do platinaste ovaj kalkulator doživeti svoju hologramsku verziju).

Radni listovi (Worksheets)

calc9

Meni View na kraju nudi još jednu poslasticu. To je stavka Worksheets (radni listovi) čiji se podmeni aktivira klikom na levi taster miša. Ako ste ljubitelj zaduživanja, kredita, pozajmica ili kupovina na rate, na ovom mestu ćete naići na veoma zgodne alatke.

  • Mortgage – hipoteka
  • Vehicle lease – iznajmljivanje vozila na lizing
  • Fuel economy (mpg) – potrošnja goriva (u miljama pređenim sa galonom goriva)
  • Fuel economy (L/100km) – potrošnja goriva (litara na 100 pređenih kilometara)

Izborom poslednje stavke (kod tačke 3), dobićemo veoma jednostavan metod za izračunavanje potrošnje goriva.

calc10

U gornjem slučaju, izabrana potrošnja goriva u litrima na 100 kilometara, izračunava se tako što se (po vođenoj evidenciji) pređena kilometraža (distance (kilometers)) unese u polje kod tačke 2, a količina potrošenog goriva (fuel used (litres)) – obično kapacitet punog rezervoara, u polje kod tačke 3. Klikom na dugme Calculate (izračunaj; kod tačke 4), levim tasterom miša, dobićete precizno izračunatu potrošnju goriva na 100 pređenih kilometara.

Kalkulator je iz jednog usputnog programa, prerastao u ozbiljnog finansijskog savetnika i ličnog asistenta. Zato ga nemojte štedeti, već ga često angažujte budući da zauzima minimalne memorijske resurse.

SUPERTEZA

Superteza je IT blog posvećen operativnom sistemu Windows, Cloud servisima i novim tehnologijama uopšte. Zbog svog originalnog koncepta, kreativnog i na trenutke, urnebesno zabavnog pristupa temama, postao je veoma poznat u krugovima regionalne IT zajednice. Edukativnog je karaktera, namenjen podjednako početnicima i profesionalcima. Dobitnik je mnogih web nagrada i priznanja.

More Posts - Website - Twitter - Facebook

Komentar na “Velike tajne malog kalkulatora !”

  1. Ivan034 says:

    Koristan i jako zanimljiv članak, sve pohvale !

Ostavi komentar